Een duurzaam aanbod in de catering en hospitality
Veneca werkt aan een verdere groei van het duurzame aanbod in eten en drinken in catering en hospitality.
Maaltijden met een zo klein mogelijke footprint, die zijn geproduceerd met aandacht voor mens, milieu en dier. Wie wil dat niet? Veneca werkt daarom aan een duurzamer aanbod van eten en drinken in de catering en hospitality. Daarnaast leveren we een bijdrage aan een circulaire economie waarin verspilling tot een minimum is beperkt en hergebruik van grondstoffen prioriteit heeft. Dat doen we door samenwerking in de keten, pilots, conceptontwikkeling en innovaties te initiëren, testen en ondersteunen.
Veneca is partner van de Alliantie Verduurzaming Voedsel. Via diverse projecten zoals onder andere “Het klimaat op ons bord” en “Stamppotje vol duurzaamheid“, heeft de alliantie laten zien dat er een breed scala aan initiatieven nodig is, voor de verduurzaming van ons eten en drinken. In Nederland werkt de gehele keten – van landbouw tot verkoop – aan het verminderen van de klimaatimpact van de voedselketen. Goede voorbeelden vanuit de leden van Veneca bieden hierbij kennisinzichten en inspiratie.
De onvoorspelbaarheid
van de lunch is de
belangrijkste oorzaak
van voedselverspilling
in de catering en hospitality
Binnen de Alliantie Verduurzaming Voedsel werken het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO Nederland), de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Veneca samen aan het verduurzamen van de productie en distributie van voedsel op de Nederlandse markt. Hoofdthema’s binnen de Alliantie zijn de bijdrage van de voedselsector aan de klimaatdoelstellingen en circulaire economie. De vermindering van voedselverspilling en de methode om dit te meten staan daarbij hoog op de agenda.
Veneca is vertegenwoordigd in de het bestuur van de Alliantie Verduurzaming Voedsel en is vanuit die positie aanspreekpunt voor de catering bij de relevante ministeries, kennisinstellingen en ketenpartners. Verder is Veneca nauw betrokken bij programma’s die binnen de alliantie geïnitieerd worden.
Om verder te lezen…
- De website van de Alliantie Verduurzaming Voedsel
- De meest recente editie van de Monitor Duurzaam Voedsel, uit 2022
Binnen het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP) slaan partijen in de dierlijke productieketen (vlees, zuivel en eieren) de handen ineen voor het vergroten van het marktaandeel dierlijke producten met bovenwettelijke duurzamere prestaties. Het doel is niet het vergroten of verkleinen van het algehele aandeel dierlijke producten in de afzet en consumptie, maar het verder verduurzamen van dierlijke producten, wanneer consumenten daarvoor kiezen in de verschillende afzetkanalen.