Hoe krijgen we de eetomgeving op de werkvloer gezonder? Rondom dit thema hield Veneca op woensdag 21 november 2018 in de Utrechtse Metaal Kathedraal een inspirerende lunchbijeenkomst. Een middag omlijst door gezonde, plantaardige gerechten tijdens een walking dinner. Voor leden was het vooral belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan over de mogelijkheden, kansen én uitdagingen bij het creëren van een gezondere eetomgeving in bedrijfsrestaurants.
Lunchbijeenkomst Veneca: leden zetten zich in voor gezondere eetomgeving
12/12/2018
Na het openingswoord van voorzitter Hans Rijnierse, waar hij de betrokkenheid van de Veneca-leden prees, opende onderzoekster Liesbeth Velema het dialoog over gezondere voeding. Zij onderzocht in opdracht van Veneca of en hoe bedrijfsrestaurants invloed kunnen hebben op gezonder eetgedrag. Uit het onderzoek vloeiden slimme strategieën voort die cateraars kunnen toepassen om de consument te verleiden. Bijvoorbeeld meer gezonde dan ongezonde producten aanbieden, gratis water, gezonde combideals of fruit op een prominente plek presenteren.
In debat
Maar hoe werkt dat in de praktijk? Hoe ervaren de cateraars dat? “Moet je de ongezonde dingen bannen? Is de ongezonde snack niet toch vaak aantrekkelijker voor mensen ondanks het aanbod van gratis fruit? Genoeg vragen om te bespreken. Debatleider Roderik van den Bos nodigde de leden dan ook uit om, in Lagerhuisstijl, met elkaar in gesprek te gaan. Door middel van prikkelende stellingen werden zij uitgedaagd een standpunt in te nemen. Van den Bos: “Spreken is zilver, zwijgen is fout. Alleen zo komen we verder.”
“Spreken is zilver, zwijgen is fout. Alleen zo komen we verder.”
'Alternatief voor ongezonde snack'
De eerste stelling ‘Een gezond restaurant kan voor dezelfde prijs’ zorgde voor wat verdeeldheid onder de deelnemers. Maar uiteindelijk overheerste toch het idee dat dit niet helemaal realistisch is: “Voor goedkopere snacks moet een gezond alternatief in de plaats komen. Dat is vaak duurder.”
Toch werd een bijna unanieme overeenstemming bereikt als het gaat om de stelling ‘Veneca-leden moeten zorgen voor een gezond aanbod’. “Als bedrijf bied je heel veel eten aan. Dan heb je de verantwoordelijkheid om dit aanbod gezond te maken”, stelde de één. Daartegenover werd gesteld dat ‘moeten’ wat al te zwaar klinkt: “Je moet wel de mogelijkheden hebben en die dan benutten.”
'Nieuwe dingen'
Ook werden er vragen gesteld over de strategieën uit het onderzoek. Bijvoorbeeld of het mogelijk is om volgens de schijf van vijf te cateren. De meesten dachten dat het mogelijk is, maar gaven wel aan dat het voor uitdagingen zorgt: “Je moet nieuwe recepten bedenken en er moet wel variatie blijven om uit te kiezen.”
De vraag was dan ook: moeten cateraars eigenlijk wel die rol op zich nemen? Heeft een bedrijfsrestaurant wel invloed op de gezondheid van mensen? “Gezondheid wordt bepaald door veel meer factoren dan alleen eten en drinken tijdens de lunch”, merkte één van de leden op. Het gaat ook om stress, balans tussen werk en privé. Het is belangrijk dat gezond eten een onderdeel van een integraal beleid voor een gezonde leefstijl bij opdrachtgevers. Die uitspraak zorgde niet voor overtuiging bij iedereen: “We hebben wel degelijk invloed. Eten en drinken is een heel groot onderdeel van de levens van mensen en dat is waar cateraars goed in zijn en dus een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren.”